POWRÓT NA STRONĘ GŁÓWNĄ
UKŁAD POKARMOWY

 Układ narządów zwierząt służący do pobierania, trawienia i wchłaniania pokarmu oraz usuwania niestrawionych resztek.

Zdecydowana większość składników pokarmowych (węglowodany, tłuszcze, białka), aby mogła zostać przyswojona musi wcześniej zostać strawiona, co polega na rozłożeniu wielkocząsteczkowych organicznych związków chemicznych na ich proste składniki budulcowe.


Złożony proces czynności układu pokarmowego można podzielić na kilka powiązanych ze sobą i skoordynowanych czynności:

1.przesuwanie treści pokarmowej wzdłuż przewodu pokarmowego dzięki perystaltyce,
2.trawienie (połączone z wydzielaniem soku trawiennego i żółci),
3.wchłanianie (absorpcja),
4.czynność układu krążenia (krążenie krwi, chłonki, układ wrotny wątroby),
5.koordynacja czynności układu pokarmowego (regulacja nerwowa, hormonalna, za pomocą autakoidów).

BUDOWA

Budowa układu pokarmowego może się znacznie różnić w różnych taksonach. Parzydełkowce mają jamę chłonąco-trawiącą i otwór gębowy. U płazińców wykształciło się jelito zróżnicowane na przednią i środkową część. U wstężnic wykształcił się drożny przewód pokarmowy. Jelito tylne różnicuje się u wrotków i nicieni. U wrotków można wyróżnić dodatkowo żołądek, gruczoły ślinowe i mastaks. Przełyk pierścienic jest wyraźnie wyodrębniony. Stawonogi i mięczaki miewają gruczoł wątrobowo-trzustkowy połączony z żołądkiem. U jeżowców występuje latarnia Arystotelesa.


W skład układu pokarmowego mogą wchodzić:
1.przewód pokarmowy
2.gruczoły
3.wątroba
4.trzustka
5.ślinianki

Narządy dodatkowe:
1.żuwaczki
2.szczękoczułki
3.nogogłaszczki
4.zęby
5.język