POWRÓT NA STRONĘ GŁÓWNĄ
UKŁAD POKARMOWY
Układ narządów zwierząt służący do pobierania, trawienia i wchłaniania pokarmu oraz usuwania niestrawionych resztek.
Zdecydowana większość składników pokarmowych (węglowodany,
tłuszcze, białka), aby mogła zostać przyswojona musi wcześniej zostać
strawiona, co polega na rozłożeniu wielkocząsteczkowych organicznych
związków chemicznych na ich proste składniki budulcowe.
Złożony proces czynności układu pokarmowego można podzielić na kilka powiązanych ze sobą i skoordynowanych czynności:
1.przesuwanie treści pokarmowej wzdłuż przewodu pokarmowego dzięki perystaltyce,
2.trawienie (połączone z wydzielaniem soku trawiennego i żółci),
3.wchłanianie (absorpcja),
4.czynność układu krążenia (krążenie krwi, chłonki, układ wrotny wątroby),
5.koordynacja czynności układu pokarmowego (regulacja nerwowa, hormonalna, za pomocą autakoidów).
BUDOWA
Budowa układu pokarmowego może się znacznie różnić w
różnych taksonach. Parzydełkowce mają jamę chłonąco-trawiącą i
otwór gębowy. U płazińców wykształciło się jelito
zróżnicowane na przednią i środkową część. U wstężnic
wykształcił się drożny przewód pokarmowy. Jelito tylne
różnicuje się u wrotków i nicieni. U wrotków można
wyróżnić dodatkowo żołądek, gruczoły ślinowe i mastaks. Przełyk
pierścienic jest wyraźnie wyodrębniony. Stawonogi i mięczaki miewają
gruczoł wątrobowo-trzustkowy połączony z żołądkiem. U jeżowców
występuje latarnia Arystotelesa.
W skład układu pokarmowego mogą wchodzić:
1.przewód pokarmowy
2.gruczoły
3.wątroba
4.trzustka
5.ślinianki
Narządy dodatkowe:
1.żuwaczki
2.szczękoczułki
3.nogogłaszczki
4.zęby
5.język
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL